June 26, 2012

Mountain Lion

Mountain lions do not like to share their territory and are constantly on the lookout for invaders.

This powerful predator roams the Americas, where it is also known as a puma, cougar, and catamount. This big cat of many names is also found in many habitats, from Florida swamps to Canadian forests.
Mountain lions like to prey on deer, though they also eat smaller animals such as coyotes, porcupines, and raccoons. They usually hunt at night or during the gloaming hours of dawn and dusk. These cats employ a blend of stealth and power, stalking their prey until an opportunity arrives to pounce, then going for the back of the neck with a fatal bite. They will hide large carcasses and feed on them for several days.
Mountain lions once roamed nearly all of the United States. They were prized by hunters and despised by farmers and ranchers who suffered livestock losses at their hands. Subsequently, by the dawn of the 20th century, mountain lions were eliminated from nearly all of their range in the Midwest and Eastern U.S.—though the endangered Florida panther survives.
Today, whitetail deer populations have rebounded over much of the mountain lion's former range and a few animals have appeared in more eastern states such as Missouri and Arkansas. Some biologists believe that these big cats could eventually recolonize much of their Midwest and Eastern range—if humans allow them to do so. In most western U.S. states and Canadian provinces, populations are considered sustainable enough to allow managed sport hunting.
Mountain lions require a lot of room—only a few cats can survive in a 30-square-mile (78-square-kilometer) range. They are solitary and shy animals, seldom seen by humans. While they do occasionally attack people—usually children or solitary adults—statistics show that, on average, there are only four attacks and one human fatality each year in all of the U.S. and Canada.

Fast Facts

Type:
Mammal
Diet:
Carnivore
Size:
Head and body, 3.25 to 5.25 ft (1 to 1.6 m); Tail, 23.5 to 33.5 in (60 to 85 cm)
Weight:
136 lbs (62 kg)
Protection status:
Endangered
Size relative to a 6-ft (2-m) man:
Illustration: Mountain lion compared with adult man



Lynx

The lynx is known for the black tufts of fur on the tips of its ears, which function as hearing aids.

The lynx is a solitary cat that haunts the remote northern forests of North America, Europe, and Asia. Lynx are covered with beautiful thick fur that keeps them warm during frigid winters. Their large paws are also furry and hit the ground with a spreading toe motion that makes them function as natural snowshoes.
These stealthy cats avoid humans and hunt at night, so they are rarely seen.
There are several species of lynx. Few survive in Europe but those that do, like their Asian relatives, are typically larger than their North American counterpart, the Canada lynx.
All lynx are skilled hunters that make use of great hearing (the tufts on their ears are a hearing aid) and eyesight so strong that a lynx can spot a mouse 250 feet (75 meters) away.
Canada lynx eat mice, squirrels, and birds, but prefer the snowshoe hare. The lynx are so dependent on this prey that their populations fluctuate with a periodic plunge in snowshoe hare numbers that occurs about every ten years. Bigger Eurasian lynx hunt deer and other larger prey in addition to small animals.
Lynx mate in early spring or late winter. About two months later, females give birth to a litter of one to four young.
Humans sometimes hunt lynx for their beautiful fur. One endangered population, the Iberian lynx, struggles to survive in the mountains of Spain, far from the cold northern forests where most lynx live.

Fast Facts

Type:
Mammal
Diet:
Carnivore
Size:
Head and body, 32 to 40 in (80 to 100 cm); Tail, 4 to 8 in (10 to 20 cm)
Weight:
22 to 44 lbs (10 to 20 kg)
Protection status:
Threatened
Size relative to a 6-ft (2-m) man:
Illustration: Lynx compared with adult man



Loggerhead Sea Turtle

An endangered loggerhead turtle swims gracefully along the sea floor.

Loggerhead turtles are the most abundant of all the marine turtle species in U.S. waters. But persistent population declines due to pollution, shrimp trawling, and development in their nesting areas, among other factors, have kept this wide-ranging seagoer on the threatened species list since 1978.
Their enormous range encompasses all but the most frigid waters of the world's oceans. They seem to prefer coastal habitats, but often frequent inland water bodies and will travel hundreds of miles out to sea.
The largest of all hard-shelled turtles—leatherbacks are bigger but have soft shells—loggerheads have massive heads, strong jaws, and a reddish-brown shell, or carapace. Adult males reach about three feet (nearly one meter) in shell length and weigh about 250 pounds (113 kilograms), but large specimens of more than 1,000 pounds (454 kilograms) have been found.
They are primarily carnivores, munching jellyfish, conchs, crabs, and even fish, but will eat seaweed and sargassum occasionally.
Mature females will often return, sometimes over thousands of miles, to the beach where they hatched to lay their eggs. Worldwide population numbers are unknown, but scientists studying nesting populations are seeing marked decreases despite endangered species protections.

Fast Facts

Type:
Reptile
Diet:
Carnivore
Average life span in the wild:
More than 50 years
Size:
36 in (90 cm)
Weight:
253 lbs (115 kg)
Group name:
Flotilla
Protection status:
Endangered
Did you know?
Sea turtles can move through the water at speeds of up to 15 mi (24 km) per hour.
Size relative to a 6-ft (2-m) man:
Illustration: Loggerhead sea turtle compared with adult man



Olive Ridley Sea Turtle

Olive ridleys get their name from the coloring of their heart-shaped shell, which starts out gray but becomes olive green once the turtles are adults. They have one to two visible claws on each of their paddle-like flippers.

The olive ridley turtle is named for the generally greenish color of its skin and shell, or carapace. It is closely related to the Kemp’s ridley, with the primary distinction being that olive ridleys are found only in warmer waters, including the southern Atlantic, Pacific and Indian Oceans.
Olive and Kemp’s ridleys are the smallest of the sea turtles, weighing up to 100 pounds (45 kilograms) and reaching only about 2 feet (65 centimeters) in shell length. The olive ridley has a slightly smaller head and smaller shell than the Kemp’s.
These turtles are solitary, preferring the open ocean. They migrate hundreds or even thousands of miles every year, and come together as a group only once a year for the arribada, when females return to the beaches where they hatched and lumber onshore, sometimes in the thousands, to nest.
Olive ridleys have nesting sites all over the world, on tropical and subtropical beaches. During nesting, they use the wind and the tide to help them reach the beach. Females lay about a hundred eggs, but may nest up to three times a year. The nesting season is from June to December.
The olive ridley is mostly carnivorous, feeding on such creatures as jellyfish, snails, crabs, and shrimp. They will occasionally eat algae and seaweed as well. Hatchlings, most of which perish before reaching the ocean, are preyed on by crabs, raccoons, pigs, snakes, and birds, among others. Adults are often taken by sharks.
Though the olive ridley is widely considered the most abundant of the marine turtles, by all estimates, it is in trouble. Rough estimates put the worldwide population of nesting females at about 800,000, but its numbers, particularly in the western Atlantic, have declined precipitously. The United States lists the western Atlantic population of olive ridleys as endangered and all other populations as threatened.
Many governments have protections for olive ridleys, but still, eggs are taken and nesting females are slaughtered for their meat and skin. Fishing nets also take a large toll, frequently snagging and drowning these turtles.

Fast Facts

Type:
Reptile
Diet:
Omnivore
Average life span in the wild:
50 years
Size:
2 to 2.5 ft (62 to 70 cm)
Weight:
Up to 100 lbs (45 kg)
Protection status:
Endangered
Did you know?
Male olive ridleys can be distinguished from females by their tails, which stick out beyond their carapace.
Size relative to a 6-ft (2-m) man:
Illustration: Sea turtle compared with adult man



Wood Stork

Wood storks fish with an unusual but effective method: Opening their bills underwater, they wait for a fish to pass by, then snap!, like a mousetrap, the bill is closed, and the fish is eaten.

Wood storks are tall, white denizens of freshwater or brackish wetlands and swamps. They can be identified by their long legs, featherless heads, and prominent bills.
These waders feed on minnows in shallow water by using their bills to perform a rare and effective fishing technique. The stork opens its bill and sticks it into the water, then waits for the touch of an unfortunate fish that wanders too close. When it feels a fish, the stork can snap its bill shut in as little as 25 milliseconds—an incredibly quick reaction time matched by few other vertebrates.
The storks prefer to employ this technique in isolated pools created by tides or falling freshwater levels, where fish congregate en masse. In some areas, such as Florida, breeding begins with the dry season that produces these optimal fishing conditions.
Though wood storks eat small fish, they eat a lot of them. An average nesting pair, with two fledglings, may eat over 400 pounds (181 kilograms) of fish during a single breeding season.
Wood storks are social animals. They feed in flocks and nest in large rookeries—sometimes several pairs to a single tree. Females lay two to five eggs, which both sexes incubate for about one month. Young fledge about two months after hatching.
Wood storks breed in the southeastern United States and are the only stork to breed in the U.S. They also breed in Central and South America from Mexico to Argentina. Though U.S. populations are endangered—probably because of the loss of optimal feeding habitat—the South American stork populations are in better shape.

Fast Facts

Type:
Bird
Diet:
Carnivore
Average life span in the wild:
11 to 18 years
Size:
Body, 33 to 45 in (85 to 115 cm); wingspan, 4.9 to 5.8 ft (1.5 to 1.8 m)
Weight:
4.5 to 5.8 lbs (2.1 to 2.6 kg)
Group name:
Colony or flock
Size relative to a 6-ft (2-m) man:
Illustration: Wood stork compared with adult man



Sandhill Crane

Most sandhill cranes live in freshwater wetlands, feeding on plants, grains, mice, snakes, insects, and worms.

Sandhills are the most common of all the world's cranes. A fossil from the Miocene Epoch, some ten million years ago, was found to be structurally the same as the modern sandhill crane. Today, these large birds are found predominately in North America. They range south to Mexico and Cuba, and as far west as Siberia.
Migratory subspecies of sandhill cranes breed in the Northern U.S., Canada, Alaska, and Siberia. Each winter they undertake long southern journeys to wintering grounds in Florida, Texas, Utah, Mexico, and California. En route, more than three-fourths of all sandhill cranes use migratory staging areas in a single 75-mile (120-kilometer) stretch along Nebraska's Platte River.
Most sandhill cranes live in freshwater wetlands. They are opportunistic eaters that enjoy plants, grains, mice, snakes, insects, or worms. They often dig in the soil for tubers and can sometimes cause significant crop damage, which brings them into conflict with farmers.
The birds are naturally gray and their heads are topped with a crimson crown. Some cranes preen themselves by adding mud to their feathers and thus taking on a temporary brown hue. This may happen because the birds use their bills to probe for food in muddy wetland soil.
During mating, pairs vocalize in a behavior known as "unison calling." They throw their heads back and unleash a passionate duet—an extended litany of coordinated song. Cranes also dance, run, leap high in the air and otherwise cavort around—not only during mating but all year long.
Sandhill cranes usually nest in wetlands and create a structure from whatever plants may be at hand. Females typically lay two eggs, which both parents incubate. Males take responsibility for defending the nest.

Fast Facts

Type:
Bird
Diet:
Omnivore
Average life span in the wild:
20 years
Size:
Body, 31.5 to 47.2 in (80 to 120 cm); wingspan, 5 to 6 ft (1.2 to 1.3 m)
Weight:
6.5 to 14 lbs (3 to 6.5 kg)
Size relative to a 6-ft (2-m) man:
Illustration: Crane compared with adult man



Ostrich

Portrait of an ostrich.

The flightless ostrich is the world's largest bird. They roam African savanna and desert lands and get most of their water from the plants they eat.
Though they cannot fly, ostriches are fleet, strong runners. They can sprint up to 43 miles (70 kilometers) an hour and run over distance at 31 miles (50 kilometers) an hour. They may use their wings as "rudders" to help them change direction while running. An ostrich's powerful, long legs can cover 10 to 16 feet (3 to 5 meters) in a single stride. These legs can also be formidable weapons. Ostrich kicks can kill a human or a potential predator like a lion. Each two-toed foot has a long, sharp claw.
Ostriches live in small herds that typically contain less than a dozen birds. Alpha males maintain these herds, and mate with the group's dominant hen. The male sometimes mates with others in the group, and wandering males may also mate with lesser hens. All of the group's hens place their eggs in the dominant hen's nest—though her own are given the prominent center place. The dominant hen and male take turns incubating the giant eggs, each one of which weighs as much as two dozen chicken eggs.
Contrary to popular belief, ostriches do not bury their heads in the sand. The old saw probably originates with one of the bird's defensive behaviors. At the approach of trouble, ostriches will lie low and press their long necks to the ground in an attempt to become less visible. Their plumage blends well with sandy soil and, from a distance, gives the appearance that they have buried their heads in the sand.
Ostriches typically eat plants, roots, and seeds but will also eat insects, lizards, or other creatures available in their sometimes harsh habitat.

Fast Facts

Type:
Bird
Diet:
Omnivore
Average life span in the wild:
30 to 40 years
Size:
7 to 9 ft (2.1 to 2.7 m)
Weight:
220 to 350 lbs (100 to 160 kg)
Group name:
Herd
Did you know?
The ostrich has the largest eye of any land animal. Its eye measures almost 2 in (5 cm) across.
Size relative to a 6-ft (2-m) man:
Illustration: Ostrich compared with adult man



Green Basilisk Lizard

Green basilisk lizards can avoid danger by darting across water. They have specially designed feet and a unique running style that keeps them from sinking.

The green basilisk lizard is also called a plumed or double-crested basilisk; but its amazing ability to run on water gives this species its most recognizable moniker: the Jesus Christ lizard.
Abundant in the tropical rain forests of Central America, from southern Mexico to Panama, green basilisks spend much of their time in the trees and are never far from a body of water. When threatened, they can drop from a tree into the water and sprint, upright, about 5 feet (1.5 meters) per second across the surface.
To accomplish this, they have long toes on their rear feet with fringes of skin that unfurl in the water, increasing surface area. As they rapidly churn their legs, they slap their splayed feet hard against the water, creating a tiny air pocket that keeps them from sinking, provided they maintain their speed. They can move along the surface like this for 15 feet (4.5 meters) or more. When gravity eventually does take over, the basilisk resorts to its excellent swimming skills to continue its flight.
Part of the iguana family, green basilisks grow to about 2 feet (61 centimeters) in length, including their long, whip-like tail. Males have distinctive, high crests on their heads and backs, which they use to impress females.
Pregnant females prepare a shallow trench where they lay up to 20 eggs. The mother then leaves the eggs to hatch on their own. Hatchlings are born with the ability to run (on land and water), climb, and swim.
Green basilisks are omnivores, surviving on a diet of plant material, insects, fruit, and small vertebrates. They are common throughout their range and have no special status, but abundant natural predators like snakes and birds keep these amazing lizards on their toes.

Fast Facts

Type:
Reptile
Diet:
Omnivore
Average life span in captivity:
Up to 10 years
Size:
2 to 2.5 ft (61 to 76 cm) including the tail
Weight:
Up to 7 oz (200 g)
Did you know?
Basilisk lizards are excellent swimmers and are capable of remaining underwater for up to 30 minutes.
Size relative to a 6-ft (2-m) man:
Illustration: Green basilisk lizard compared with adult man